O službě

Pláč nad zlato

Pláč je přirozený jev, který může doprovázet některé emoce, především smutek. Pláč je vnějším projevem právě těch nejsilnějších emocí. Plakat ale můžeme i kvůli bolesti, ze vzteku či pocitu zoufalství nebo také radostí. Pláč může být chápán jako projev slabosti, ale i něhy a citu. Každopádně je pro nás důležitý a zdravý.

Pláč je důležitý pro udržení fyzického i psychického zdraví. Slzy se nám automaticky spustí, když se do očí dostanou nečistoty. Náš pláč ale vyvolávají také emoce. Nejen slzními žlázami lidské tělo vylučuje sekret, který mu pomáhá lépe zvládat stres. Když pláčeme štěstím nebo radostí, může se jednat spíš o slzy úlevy. Pocítíme úlevu, že se nesplnila nějaká hrozba, ze které jsme měli strach nebo se naopak stalo něco, v co jsme doufali. Pak dochází k emocionálnímu uvolnění.

Síla slz

Člověk je pravděpodobně jediný živočišný druh, který dokáže plakat. Zcela určitě je člověk jediným tvorem na zemi, kterému tečou slzy z duševních důvodů.Těmito duševními důvody jsou myšleny emoce, jakožto spouštěče pláče. Právě pláč a emoce nás dělají lidmi. Pocit štěstí a dojetí, soucit, lítost nebo i zoufalství, to všechno jsou emoce, které v nás dokážou pláč vyvolat.

V určitých případech to může fungovat i obráceně. Například miminka svým pláčem dávají najevo své emoce, zda se jim něco líbí či nelíbí, že je něco trápí. Pláč je jejich jediný dorozumívací prostředek.

Pláč nám pomáhá cítit se lépe

Pláč má svůj opodstatněný význam. V případě, že pláč potlačujeme, emoce zůstanou v nás, místo toho, aby byly fyzicky ventilovány. Pokud by k tomu docházelo častěji, emoce mohou somatizovat. To znamená, že ten psychický jev je nahrazen nějakým tělesným příznakem. Naše tělo ve stresu produkuje látky, které jsou vylučovány potem nebo slzami. Pokud by v našem těle zůstaly, oslabily by náš organismus a způsobily by třeba oslabení imunitního systému. Každopádně se tak v nás může hromadit třeba agresivita, která může v budoucnu “vyplout na povrch” v nepřiměřeném rozsahu. Do té doby by navíc trpělo naše emoční zdraví. Protože tyto emoce v nás zůstávají nahromaděné, gradují a zbytečně zabírají prostor jiným, třeba pozitivnějším, emocím.

Díky pláči a slzám se tedy dokážeme zbavit psychického tlaku a stresu. Když zažíváme silné vyhrocené emoce nebo citové vypětí, je pláč velmi důležitý. Díky němu se uvolníme a je nám pak lépe. Teprve po tomto zklidnění jsme schopni racionálně uvažovat a řešit situaci.

V slzách, které nám z očí tečou vlivem emocí, je o čtvrtinu víc proteinů než v běžných slzách udržujících v očích standardní vlhkost. Díky pláči vlivem emocí můžeme přebytek citů trochu upouštět. V slzách je obsažen endorfin, který pomáhá tišit bolest a proto pláč pomáhá ke zklidnění. Má tišící účinky na mysl a tělo.

Nestyďme se plakat

Ženy průměrně pláčou více než muži. Pravděpodobně proto, že snadněji podléhají svým emocím. Zřejmě to je jedním z důvodů, proč jsou muži více zastoupeni v profesích, které vyžadují psychicky stabilní osobnost. Je to tak ale i díky hormonu prolaktinu, který se vyplavuje slzami a ženy ho mají více než muži. I proto asi je u nich pláč více tolerován než u mužů. Možná je tomu tak ale částečně i proto, že to prostě tak je ve společensky zažitých pravidlech.

Ať je tomu jak chce, každý by měl mít na pláč nárok. Pláč je totiž vlastně takovým kohoutkem, který nám umožňuje návaly citů a emocí trochu upouštět. Na druhou stranu někdy může být vyhýbání se pláči užitečné – pro naše blízké, kteří v těžkých momentech svým emocím podlehnou a potřebují se o někoho opřít. To je ale asi jediný důvod. Jinak je pláč zdravý a pomáhá nám očistit naše nitro a udržovat si psychické a emoční zdraví.