O službě

Postavte se strachu z krachu

Nacházíme se v bezprecedentní situaci. Jsou zastavovány provozy, lidé jsou v karanténě, mnoho firem tuto situaci neustojí a mnoho lidí přijde o práci. Není divu, že lidi přepadají obavy z budoucnosti. Někteří se bojí ztráty majetku, jiní smrti, další opovržení ostatních z nálepky “bankrotář”… Bojíme se nejrůznějších představ.

Pokud vás přepadá strach, zkuste ho prozkoumat do hloubky a prohlédnout si do detailů svou nejhorší představu. Někdy zjistíte, že je vlastně absurdní a můžete se jí vysmát. Jindy zjistíte, že váš strach se úzce týká zkušenosti, kterou jste už kdysi prodělali, ale nevyhodnotili. Jinými slovy, zatím jste nepochopili, co jste se na dané zkušenosti potřebovali o sobě a svém přístupu naučit a co potřebujete přehodnotit. Jindy vás strach prostě upozorňuje na situaci, na kterou nejste připraveni a připravit se na ni potřebujete. Strach může mít mnoho významů. Vždy je však lepší se mu podívat do očí, než před ním utíkat.

Představte si ten nejhorší scénář

Co nejhoršího se může stát? Můžete přijít o práci, o majetek, o firmu, možná i o manželství. Já jsem přišla o firmu, o manželství a vztahy se společníky v jedno stejné období. Byla to pro mne velmi těžká zkušenost, při které jsem si sáhla na dno. Proto si umím představit, jakou paniku v srdci prožívá člověk, který se bojí o to, že ztratí, co je mu drahé. Takové situace jsou pro nás velkou příležitostí – příležitostí podívat se na to, kdo opravdu jsme, co můžeme světu nabídnout, co se chceme v tomto životě učit, co tvořit, co cítit, vnímat, prožívat …

Představte si ten nejhorší scénář, který může nastat – a připravte se na něj. Uvědomte si, co je vaším nejdůležitějším aktivem. Peníze to nebudou. Vaším nejcennějším aktivem jsou vaše zkušenosti, vztahy s lidmi, vaše rodina. Vaše rodina jsou vaši blízcí, se kterými sdílíte mnoho společných zážitků a rodových zkušeností. Také jsou lidmi, kterým můžete kdykoli věnovat svůj čas, pozornost a lásku. A to je hodně.

Začít znovu – od nuly a s prázdnou kapsou

Hodně mi pomohla otázka – “Jak bych dnes začala podnikat z nuly a bez peněz”? Tato otázka velmi dobře prověří, jestli člověk vůbec chce podnikat/pracovat v oboru, kde dosud působí a jestli mu to vlastně ještě dává smysl.

Ta pozitivní stránka věci je, že na začátku nikdy nezačínáte “bez ničeho”. Realita je taková, že to, co se naučíte, vám nikdo nikdy nevezme. Dokonce to ani žádná měnová reforma nebo inflace nemůže devalvovat. Ano, některé naše znalosti nám můžou být s postupem doby na nic. Ale zkušenosti, které jsme posbírali na cestě životem tedy rozhodně na nic nejsou. Budou mít právě takovou hodnotu, jakou jim sami dáte a jak dobře se je rozhodnete využít.

V dnešní době je velmi těžké, ne-li nemožné, začít novou firmu v jednom člověku. To může dělat živnostník. Pokud však chcete rozjet firmu, s největší pravděpodobností se neobejdete bez týmu. Konkurenční prostředí je totiž natolik vyspělé, že jeden člověk neobsáhne kvalitní marketing, obchod i realizaci a k tomu všemu ještě zajišťovat legislativu, IT a účetnictví. Nemusíte být dokonce ani vizionářem a vidět ten supr dupr nápad, který ještě nikdo nevymyslel. Většinu věcí už stejně někdo jiný vymyslel. Co potřebujete je spojit se s lidmi, kteří vás doplňují v tom, co sami neumíte. Někdo má nápady, jiný peníze, další potřebné znalosti. Teprve společně vymyslíte nejlépe to, kde vidíte AKTUÁLNÍ příležitost na trhu, čím chcete lidem prospět a čím se chcete odlišit od konkurence.

Nejste na to sami!

Praktická příručka pro manažery

Pokud se cítíte bezradní, protože nevíte, jak aktuální situaci v práci zvládnout, vězte, že NA TO NEJSTE SAMI. Z mé zkušenosti vím, že dobrá polovina manažerů má pocit, že by měli vždy znát nejlepší řešení a vědět si rady. Tito lidé jsou bohužel často také přesvědčení, že ostatní nic lepšího nevymyslí. Realitou však je, že nikdo z nás nevidí za roh. Dokonce ani zkušený manažer. Každý z nás vidíme fragment reality. Je fakt, že v krizových situacích není vždy čas na společné porady. Pod tlakem rozhoduje ten nejzkušenější a především ten, kdo nese zodpovědnost. Pokud ale vymýšlíme nejlepší řešení, potřebujeme dát hlavy dohromady. Mou opakovanou zkušeností je, že lidé v týmu umí vymyslet skvělá řešení, přestože tomu manažer původně nevěří. Zapojte lidi do vymýšlení strategie. Rozdělte témata do jednotlivých skupin. Řešte krizi v týmu různorodých odborníků, nikoli sami. Sami jste pouze na finální rozhodnutí, za které nesete odpovědnost. Nedělejte rozhodnutí, o kterém máte pochybnost, jen proto, že si to myslí většina. Dokud máte pocit, že něco nesedí, musíte najít příčinu tohoto pocitu, který se hlásí se svou zkušeností o slovo. Možná jste tuto zkušenost v rozhovoru s ostatními neuplatnili.

Zajištění chodu firmy v době epidemie je nové pro všechny. Na závěr tedy sdílím odkaz na přehled novinek o podpoře firem a také doporučení k tomu, jak zvládnout krizová opatření, která jsou publikovaná na stránkách Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

http://amsp.cz/wp-content/uploads/2020/03/200316-CAIM-Krizove%CC%81-r%CC%8Ci%CC%81zeni%CC%81-a-koronavirus.pdf

Přeji Vám klid a rozvahu v této turbulentní době a hlavně – nikdy nezapomínejte na to, že za každým mrakem je slunce.


Adéla Bobková Humlová

ta, která provází obdobím změny
Odborník na témata: náročné situace ve firmě, vztahy, (sebe)motivace, nová vize