O službě

Pečujte o svou duši a zapomeňte na deprese

Žijeme ve světě, kdy je na denním pořádku stres, spěch, nervozita… Neustále čelíme nepříjemným vlivům současného světa a naše psychika je často napnutá k prasknutí. Takovýto dlouhodobý stav se začne projevovat celkovou nevyrovnaností, frustracemi a depresemi. Necháme-li to zajít ještě dál, projeví se náročný životní styl i na fyzickém zdraví. Zabránit tomu se dá jen tehdy, budeme-li o svou duši a psychiku pečovat.

Udělejte si čas sami pro sebe

Jen málokdo věnuje dostatek času tomu, aby pečoval o svou duši. Postupně tak dochází k jejímu oslabování, které může v závažném případě skončit i mrtvicí. Způsobu, jak pečovat o duši, bránit se všemu negativnímu, co nás potkává, a umění, jak se udržet v psychické pohodě, nás naučí duševní hygiena.

Duševní hygiena aneb jak se cítit lépe

Duševní hygiena neboli psychohygiena je disciplínou, která se zaměřuje na úpravu našeho životního stylu a poskytuje návod, jak si chránit duševní zdraví a nastolit rovnováhu v našem životě. Díky tomu se pak cítíme lépe, jsme pozitivněji naladění, zlepšíme rodinné i pracovní vztahy, lépe se soustředíme, jsme cílevědomější a výkonnější.

Psychohygiena v praxi

Pro dosažení dobrého psychického a psychosomatického zdraví je třeba dodržovat několik zásad. Ty sestavil psychiatr Adolf Meyer a podporuje je i Světová zdravotnická organizace. Co tedy dělat, aby naše psychika fungovala, tak jak má? Dodržujte následující pravidla:

Stravujte se s rozumem – možná vás nenapadlo, že by strava mohla ovlivnit vaši psychiku. Ale platí, že je-li v pohodě fyzické tělo, pak se dobře daří i psychice. Proto je třeba dbát na příjem vyvážené stravy. Jezte obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, plody ořechů, mléčné produkty a maso. Nezbytné jsou i tuky a sladkosti, ale jen v omezené míře. Důležitý je také dostatečný přísun tekutin, nejlépe čisté vody – budete-li totiž málo pít, budete se cítit ospale, malátně a potrápí vás bolesti hlavy.

Hýbejte se – není nutné běhat každý den několik kilometrů, ale stačí i málo k tomu, abyste odbourali stres a takzvaně si vyčistili hlavu. Sport je skvělým řešením pro odbourání fyzického napětí způsobeného stresem, zlepší vám náladu, prokrví tělo, okysličí mozek a sníží únavu. Nejste-li zrovna sportovní nadšenec, vydejte se alespoň na procházku.

Spěte – pro psychickou pohodu je mimořádně důležitý spánek.
Nedostatek spánku způsobuje podrážděnost, nesoustředěnost a zvýšenou únavu. Denně vaše tělo potřebuje 7 až 9 hodin spánku k tomu, aby se zregenerovalo. Omezte před spaním rušivé faktory, jako je tvrdý alkohol, tabák či kofein, zrelaxujte se ve vaně nebo u skleničky vína a hned se vám bude usínat lépe.

Relaxujte – k dosažení psychické pohody vám pomohou také nejrůznější duševní cvičení a relaxace. Dopřejte si chvíli o samotě, věnujte se sami sobě. Velmi pomáhá například jóga, protistresové dýchání, relaxační hudba či autosugesce.

Radujte se – pro většinu lidí je největším stresorem práce.
Zapracujte na tom, abyste se i do ní těšili. Uzpůsobte si pracovní prostředí, najděte si něco, co vás povzbudí. Mnohdy stačí maličkost a hned se vám bude ráno odcházet z domu podstatně lépe.

Duševní hygiena by se měla stát vaší každodenní součástí, tak, jako k nim patří například čištění zubů nebo sprcha. Naučte se pečovat o svou duši a žijte efektivnější život. Nejen, že se budete cítit mnohem lépe, ale zároveň dáte červenou nejrůznějším depresím, frustracím či civilizačním nemocem. Přidáte-li k psychohygieně ještě asertivní jednání, zajistíte si dokonalé psychické i psychosomatické zdraví.